Shorties...

    Friday, April 3, 2009

    #129

    За пореден път се убеждавам колко неспособен журналист е Лора Крумова, ако въобще може да се нарече журналист. А също така и колко НОВА ТВ потъва все по-надълбоко и търси всевъзможни начини да си вдигне рейтинга и да търси провокоация при всяка удобна възможност.
    Не приляга на телевизия, която претендира да бъде водеща и по-важно с национален ефир да толерира подобни явни изяви на простащина и неадекватно отношение спрямо ЛГБТ проблематиката.
    Публикувам няколко писма от Български Активистки Алианс съответоно до: 1. MTG - собственик на споменатата медия; 2. Изпълнителния директор на НОВА ТВ и 3. Останалите медии

    Уважаеми г-н Чанс, г-н Албрехт, г-н Барон и всички в MTG,


    Пиша ви от името на Българския Активистки Алианс, формиран наскоро от най-опитните и отдадени активисти в страната, както и от името на други български ЛГБТ активисти, за да привлека вниманието ви към случая на плашеща проява на омраза и безспорен враждебен език в «Часът на Милен Цветков», предаване по българската NOVA телевизия.


    Знаем, че MTG притежава NOVA телевизия и бихме искали да отправим директно към вас несъгласието си с излъченото вчера предаване и неговото неграмотно, крещящо агресивно отношение към всички ЛГБТ хора в България. Решително се противопоставяме на начина, по който екипът на предаването и водещата (Лора Крумова) представиха проблематиката, давайки израз на личната си ненавист и отвращение от хомосексуалността, ЛГБТ хората, тяхното възприемане в обществото, и цялостната борба на ЛГБТ движението срещу предразсъдъците и дискриминацията.


    Ще се обърнем и директно към NOVA телевизия. Но основната причина, поради която ви пишем, е че не сме напълно сигурни, че MTG е наясно какво се случва, и дали осъзнава какви са последиците от вчерашното предаване. Един от гостите в шоуто, лидер на националистическа и нео-наци формация, заплаши българската ЛГБТ общност, че ако тази година се състои гей-парад, ще последва насилие. Казано накратко, в излъченото вчера предаване имаше публично отправена директна заплаха за упражняване на насилие срещу малцинство.


    По-долу са някои цитати на водещата на предаването:


    (По отношение на факта, че нито един от поканените ЛГБТ активисти не се е появил) [...]“.…имаме известен проблем с т.нар. педерастки номера, така че част от участниците няма да участват, защото… всъщност това е частта, където са хомосексуалисти. Отказаха се. Ще се опитаме по телефона да ги включим, за да се държат мъжки поне по телефона…“[...] (Всъщност двамата души, поканени за участие в предаването по никакъв начин не са свързани с ЛГБТ активизъм. По-скоро са незначителни ТВ знаменитости, които са открито гей.)

(Обявявайки, че през април ще се състои предполагаем гей-парад, без да опитва да прикрие сарказма на коментара си)[...]“В същото време стана ясно, че в София през април отново ще има гей парад – честито на всички!“[...] (Екипът дори не беше проверил дали гей-парад наистина ще се състои през април, доверявайки се напълно на «информацията», предоставена му от един от гостите.)


    В тази връзка, бихме искали да бъдем информирани за позицията на MGT относно този случай на категорично нарушаване на принципите на журналистическата етика и човешките права. Дали управителните органи на MTG са наясно с публичните стратегии, поддържани от техните продукции, в частност “Часът на Милен Цветков”? Ако да, MTG подкрепя ли ги? В случай, че не - каква ще бъде официалната ви позиция и какви действия планирате да предприемете?


    В последните 2 години в България наблюдаваме влошаване на обществените нагласи и език по отношение на въпросите, свързани с ЛГБТ. Не можем и няма да приемем подобнo публичнo разпръскване на омраза. Ние, българските ЛГБТ активисти и Българският Активистки Алианс, ще предприемем директни мерки срещу хората, които организираха този публичен цирк вчера, и които продължават да легитимират и дават трибуна на неподлежащи на оправдание личности, проповядващи омраза.


    Вярваме, че MGT е социално отговорна организация и че ще предприеме всички съответни мерки да определи размера на обществената вреда, нанесена от излъченото вчера предаване, както и да предотврати нанасянето на такива вреди в бъдеще.


    Благодарим предварително за разбирането и съдействието.


    В очакване на вашата адекватна и навременна реакция,
    Български Активистки Алианс, Станимир Панайотов

    ======================================

    Уважаеми г-н Андерсън,

    Уважаем екип на Нова телевизия,


    Пишем ви от името на Българския Активистки Алианс, както и от името на много други представители на ЛГБТ общността в България, за да изразим шока и дълбокото си разочарование от поведението и тона на предаването “Часът на Милен Цветков”, излъчено на 1ви април 2009г. с водещ Лора Крумова.


    Изданието на предаването бе посветено на правата на гей общността, като можем само да предполагаме, че повод за него е доклада за социалната ситуация на ЛГБТ хората в ЕС на Европейската Агенция по Основните Човешки Права към Европейския Съюз от 31.03.2009г, в който България е спомената като една от страните-членки на Съюза, в които хомофобията и дискриминацията към ЛГБТ са най-силни.


    Конкретните поводи за нашето оплакване са следните:
    1. Г-н Боян Расате, който е криминално проявен и неколкократно задържан от полицията, бива потърсен отново, за да изрази мнението си публично. Напомняме, че г-н Расате има изявени нацистки убеждения и подстрекава към насилие над ЛГБТ общността в България при всеки удобен случай. Защо продължава да се дава трибуна на подобен човек?


    2. Поканените хора, които трябваше да защитят позицията на ЛГБТ общността у нас, не са експерти или гей активисти, а дребни знаменитости, които са открито гей, известни от Биг Брадър, предаване също на Нова телевизия. Не е било търсено мнението и участието на хора, които активно се занимавят с ЛГБТ права и човешки права, които адекватно могат да се противопоставят на становищата на г-н Расате?


    3. Третият повод за нашето оплакване е и най-утежняващ събитията. Той се състои именно в скандалното поведение на водещата Лора Крумова, която не се посрами да изрази крещящо презрително мнение срещу гей общността. Г-ца Крумова води предаването с очевидно тенденциозен и агресивен към ЛГБТ общността тон, като с лекота сипеше обиди като следните:


    (По отношение на факта, че нито един от поканените ЛГБТ активисти не се е появил) [...]“….имаме известен проблем с т.нар. педерастки номера, така че част от участниците няма да участват, защото… всъщност това е частта, където са хомосексуалисти. Отказаха се. Ще се опитаме по телефона да ги включим, за да се държат мъжки поне по телефона…”[...]


    (Обявявайки, че през април ще се състои предполагаем гей-парад, без да опитва да прикрие сарказма на коментара си)[...]“В същото време стана ясно, че в София през април отново ще има гей парад – честито на всички!”[...] (Екипът дори не беше проверил дали гей-парад наистина ще се състои през април, доверявайки се напълно на «информацията», предоставена му от един от гостите.)


    Факт е, че подобно поведение е в пряк разрез с етичния кодекс, приет и подписан от вашата медия, и по-точно със следните членове:


    1.1.4 Ясно ще разграничаваме фактите от коментарите и предположенията.


    1.1.5 В коментарите и анализите ще се стремим да представяме разнообразни мнения и гледни точки.


    1.1.6 При отразяване на спорове ще се стремим да дадем възможност на засегнатите страни да изразят своята позиция.


    1.3.4 Винаги ще посочваме, когато информацията не е потвърдена.


    2.5.1 Като уважаваме правото на всеки да живее в сигурност и безопасност, няма да публикуваме материали, подбуждащи или насърчаващи омраза, насилие и всякаква форма на дискриминация.


    2.6.5 Ще внимаваме да не бъдем използвани за платформа от онези, които насърчават, подбуждат или прилагат насилие; ще съобщаваме за техните действия с необходимата сдържаност и само ако това е в очевиден обществен интерес.


    Също бихме искали да заявим, че поведението на екипът и в частност на г-ца Крумова противоречи и на чл. 4 от закона за защита от дискриминация на РБ, в който се цитира следното:


    “Забранена е всяка пряка или непряка дискриминация, основана на пол, раса, народност, етническа принадлежност, човешки геном, гражданство, произход, религия или вяра, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично или обществено положение, увреждане, възраст, сексуална ориентация, семейно положение, имуществено състояние или на всякакви други признаци, установени в закон или в международен договор, по който Република България е страна.“


    Призоваваме ви да вземете съответните мерки срещу поведението на г-ца Лора Крумова от предаването на 1 Април и да положите усилие подобни инциденти да не бъдат повтаряни от вашата медия. Настояваме за публично извинение от г-ца Лора Крумова за нейното поведение, както и от името на целия екип на Нова телевизия, заради това, че го позволи.
    В противен случай, не бихме се поколебали да вземем необходимите мерки както срещу самата г-ца Крумова, така и към Нова телевизия като медия.


    Припомняме, че проявата на враждебна реч и подстрекаването към насилие са подсъдни, според българското и европейското законодателство. Подобно поведение няма място в Европа от 21 век.


    Благодарим ви за отделеното време. Очакваме вашата реакция.


    Български Активистки Алианс


    Български Активистки Алианс е неформална група, сформирана през март от някои от най-активните и отдадени активисти за човешки права в страната.

    ======================================

    Здравейте,


    Българският Активистки Алианс изпрати писмо до шведския консорциум MTG, собственик на Нова телевизия, за да изрази възмущението си от предаването “Часът на Милен Цветков” от 1 април 2009 г., с водещ Лора Крумова; и да поиска официална позиция и последващи действия от страна на консорциума.


    Изданието на въпросното предаване бе посветено на правата на гей общността, като можем само да предполагаме, че повод за него е доклада за социалната ситуация на ЛГБТ хората в ЕС на Европейската Агенция по основните човешки права към Европейския Съюз от 31 март 2009 г., в който България е спомената като една от страните-членки на Съюза, в които хомофобията и дискриминацията към ЛГБТ са най-силни.


    Повод за писмото ни до MTG бе най-вече скандалното поведение на водещата Лора Крумова, която представи проблематиката, давайки израз на личната си ненавист и отвращение от хомосексуалността, ЛГБТ хората, тяхното възприемане в обществото, и цялостната борба на ЛГБТ движението срещу предразсъдъците и дискриминацията.
    Примери за последното ще намерите в двете писма на Български Активистки Алианс, чийто текст е прикачен в това писмо: едното е до MTG – Швеция (на български и английски език), второто е до Нова телевизия.


    Освен до MTG, писмото бе изпратено вчера, 2 април, и до основни шведски медии, включително и гей-лесбийски ориентираните. Очевидно нашите каузи не могат да бъдат провеждани без опит от страна на медиите да бъдат адекватни, а не просто да си говорят на кръчмарски жаргони. Искаме да повдигнем с това въпроса за определянето и контролирането на медийните политики в България, в частност на Нова телевизия.


    Тези от вас, които не са гледали предаването и не са запознати с поредния епизод на публично говорене и всяване на омраза, могат да се запознаят със него и случая тук: http://girlsgonewise.wordpress.com/2009/04/02/plashehsta-proqva-na-omraza-i-vrajdebna-rech-v-nova-televizia/


    Самото предаване можете да видите тук


    http://www.youtube.com/watch?v=vHBt1dAI6sQ (част 1)

    http://www.youtube.com/watch?v=KjDAi8jzyZU (част 2)


    Ние заявяваме, че няма да оставим в тишина тази публична проява на легитимация както на заявки за насилие, така и на неосведоменост.


    Благодарим за отделеното внимание.


    С уважение: Български Активистки Алианс, Станимир ПанайотовБългарски Активистки Алианс е неформална група, сформирана през март от някои от най-активните и отдадени активисти за човешки права в страната.

    3 comments:

    MKB said...

    This is a very long post. My Bulgarian translate site only does a couple of sentences at a time...

    Anonymous said...

    Добър старт

    Anonymous said...

    [url=http://www.pi7.ru/foto/1494-novye-chastnye-foto-27-foto.html ]15 уроков стройности от звезд [/url]
    Год назад начала процесс о раделе имущества и ве не как он не закончится,выдохлась! Подскажите как ускорить это дела, сторона от ветчика явно затягивает дело. А на суде обвиняют меня, за год было 8 заседаний,три не было по моей вине(болезнЬ),ответчик не явился 5 раз, (точнее адвакат ответчика прежний не приходит написал доверенность),
    судья 2 раза у был в отпуске отлаживали буквально по 2 месяца. Должно быть 2 заседания в месяц. а уменя всего их 8 раз было. тоесть половину небыло,подозреваю что бм уже снюхался с судьей. Как выдержать этот ад.,Предлогает мировую,но сумму поводает мизирную, 5 часть от требуемой мною. Подделыват документы плюс лже очевидцы, у меня только факты,не хочу опускаться ,документов довольно от меня,но требуют такого, что я не могу предоставить,Причем ссылаются на то,что без этого невозможно вынести решение,хотя я предоставила документы. Ответчик не приходит на суд не смотря на просьбы судьи, а он не вызывает его законно по повестке. Идет такая милая беседа с его адвокатом,что ответчик очень занят и т.п. Как заставить вынести решение, я уже на районный суд не надеюсь,думаю об областном.